tisdag 11 januari 2011

Världens bästa LCHF pannkakor

Jag och maratonmannen äter sedan ett år tillbaka LCHF-kost (mer om det i ett senare inlägg). Han har rasat i vikt, men han har tränat så mycket mer också. Det jag märkt mest är att min mage mår så mycket bättre utan pasta, bröd och mjölmat. Men jag är inte rigid i detta, är jag bortbjuden äter jag oftast vad som bjuds (men oftast går att ta extra sallad istället) och under julen så struntade vi båda i det och gav oss hän till traditioner.

Idag efter maten och efter träningen så gjorde jag LCHF pannkaka, både som efterrätt och lite proteinboost (och utmärkt för de som inte tål gluten), här kommer receptet:

4 små portioner (efterrätt) eller 2 vanliga (som mat/frukost)

4 ägg
0,5dl smält smör eller rapsolja
0,5dl nötmjöl
1dl kvarg, 10% (här kan man ta mjölk eller grädde, kvargen har dock mer protein)
0,5tsk vaniljsocker (beroende på hur rigid man är och om det är matpannkakor eller efterrätt)
1tsk bikarbonat (kan uteslutas men lättare att få pannkakorna att hålla ihop)

Nötmjöl

1dl valfria nötter (jag använder mandel)
1dl kokosflingor
kör i mixer eller med stavmixer tills det blir ett fint mjöl. Överblivet mjöl förvaras i tät burk i kylskåp.


1. Vispa äggen
2. Blanda ner allt övrigt och värm under tiden stekpannan
3. Stek på medeltemperatur, tricket är att steka små pannkakor eftersom de här inte innehåller mjöl så håller de inte ihop lika bra som "vanliga" pannkakor. Tänk lite större än plättar (går förövrigt bra att använda plättlaggen) typ amerikanska pannkakor. Har man bikarbonat i så håller de ihop lite bättre eftersom de sväller lite, har man tålamod så går det att utesluta.

Servera med det man föredrar att ha till. Lite naturella bär och grädde, eller lättsockrad sylt (beroende på hur sockerrigid man är) eller kanske kvarg och bär. Hallon gör sig i alla fall bra till kokossmaken som tränger fram lite. Man gör lite som man vill helt enkelt, men ett måste är att NJUTA!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar