Mitt bästa kosttips är att du ska äta det som du och din kropp mår bra av. Det här blir inget bantningstips utan ett kosttips - det är skillnad i det.
Jag kommer förmodligen slå in många öppna dörrar här nu och jag varnar för långt inlägg.
Vad menar jag med det?
Din kropp mår bra av mat, riktig mat och naturlig mat. Så lite tillsatser som möjligt.
Ibland kan man ju dock känna att man mår bra av att äta "skräpmat", godis eller liknande, men för hur länge? Är det i längden bra att stoppa i sig tillsatser, mängder av socker och ja...skräp?
Man måste kanske möta sin kropp någonstans halvvägs (eller kanske 80-20, med fördel för det nyttiga). För vi kan inte bara äta sånt man inte tycker om bara för att det är bra. Men det finns SÅ mycket som är naturliga ingredienser som är GOTT.
Är en fryspizza egentligen gott? Vad smakar det? Smakar det egentligen de ingredienser som står på förpackningen eller är det en artificiell smak?
Om man nu ska äta "skräpmat" för att du just idag skulle må bra av att äta en pizza (vem har bestämt att det ska heta skräpmat förresten) Är det inte godare att baka en deg från grunden, mjöl, jäst, vatten och salt - utan konserveringsmedel och andra märkliga smakförstärkare? Är det inte godare med riktigt god ost på än något som kallas för "smältost"?
Tar det lite längre tid? Jo, absolut. Men är inte din kropp värd den tiden?
Det är fortfarande en Pizza, nyttighetsgraden i det beror alldeles på vad man vill åstakomma. Men du vet vad den innehåller, du har makten att bestämma om den ska vara ekologisk, sund, lägre fetthalt - vad du vill.
I ett matlagningsprogram för en tid sedan såg jag att genomsnittstiden vi spenderar på mat om dagen har sjunkit från ca 60 minuter till 15 minuter. (jag vet inte om det är exakta siffror, men det var MASSOR)
Man ser att välfärdssjukdomar ökar från år till år och matlagningstiden sjunker. Ser vi ett samband?
All den här färdigmaten som har en innehållsförteckning dubbelt så lång som om du skulle göra samma mat själv, är den en bov i dramat? Jag skulle tro det.
LCHF, GI-kost, Viktväktar-kost, Husmanskost, Iso-kost, äta-vad-du-vill-kost. Spela roll, men ta en titt på innehållsförteckningen nästa gång innan du stoppar saker i kundvagnen, är det värt det?
Allt det här är saker de flesta vet om. Man VET att saker och ting inte är bra för en, men "det är ett senare problem" eller "det drabbar bara andra". Tänk om du är en av "de andra".
Fram för mat som är bra för kroppen, mat som gör en mätt fortare och inte har tillsatser som får oss hungriga, att äta mer och bli överviktiga eller konserverade inifrån. Fram för att äta som vi gjorde innan vi fick så bråttom hela tiden.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar